Hermopinne jalassa

post thumb
by Juha/ on 21 Sep 2021

Hermopinne jalassa

Hermopinne jalassa on ikävän tuntuinen ja sen taustalla saattaa olla jalan ryhtimuutos. Sen seurauksena hermot jäävät ikään kuin pinteeseen. Hoitona käytetään usein näissä tilanteissa pelkkää lepoa, tulehduskipulääkettä sekä kylmähoitoa. Jalkineet pitää vaihtaa myös tukevimpiin sekä tilavampiin. Jos edellä mainitut eivät auta, niin sen lisäksi voidaan kokeilla myös tukipohjallisten käyttöä tai puudutusta, jotta hermopinne helpottaa. Toisinaan, joskin harvemmin, voidaan joutua leikkaushoitoon.

Hermopinne jalassa voi olla Mortonin neurooma

Mortonin oireyhtymä on hermopinne, jonka voi aiheuttaa jalkaterän turvotus, vamma, nivelreuma tai ahdas kenkä. Joskus vaiva saattaa ilmetä raskauden aikana. Tällöin pinnekohta aristaa sitä painaessa ja se voi olla todella kipeä. Sen aiheuttaa kuormitus, joka kohdistuu päkiään. Tätä ilmenee myös henkilöillä, jos heillä on ammatti, jossa ollaan paljon kyykyssä ja päkiänivelet ovat pitkiä aikoja ääriasennossa. Vaivan voi myös aiheuttaa jokin vamma, joka muuttaa jalkaterän asentoa.

Sen tunnistaa siitä, että päkiään kohdistuu polttavaa, tykyttävä tai vihlova kipu. Toisinaan voi esiintyä pistelyä, kuumotusta ja jopa puutumista. Rasitus entisestään pahentaa tilannetta ja silloin voi jopa lepotilassa olla särkyä. Joskus on pakko ottaa kenkä pois ja hieroa jalkaterää sekä venytellä varpaita, jolloin kipu hellittää ainakin hetkeksi. Jos kipuilu jatkuu, se vaikuttaa siihen, että henkilön liikkuminen vähenee.

Mortonin oireyhtymä ja sen hoito

Hermopinne jalassa on aina ikävä ja toisinaan todella kivulias. Ennen mahdollista leikkausta, on syytä keventää rasitusta eikä ärsyttää hermoa yhtään enempää. On myös hyvä hakeutua fysioterapiaan, jossa tehdään harjoitteita, jolla pyritään vahvistamaan jalkaterän tukilihaksia. Kun jalkaterän hallinta paranee, voidaan jalkaterän painopisteet ohjata jälleen oikeille paikoilleen. Joskus tämän harjoittelun tulos tuntuu ja näkyy vasta pitkän ajan kuluttua. Tilannetta voidaan kuitenkin helpottaa tukipohjallisella, jolla pyritään ohjaamaan jalkaterä parempaan asentoon.

Poikittaiskaarta voidaan myös kokeilla teipata, jolloin jalka saadaan parempaan asentoon ja sillä hermopinne jalassa minimoitua. Tärkeää onkin jalkaterän käsittelyllä sekä hieronnalla saada verenkierto ja aineenvaihdunta elvytettyä. Jalkaa on myös pyrittävä rentouttamaan. Jos mikään ei tunnu auttavan, on etsittävä leikkauksesta apua. Tässä tilanteessa on panostettava hyviin ja oikean kokoisiin kenkiin. Kannan tulee olla matala.

Jalkaterän jumppaohjeet

Fysioterapeutti antaa myös jumppaohjeet, joilla jalkateriä voi jumpata kotona. Niiden avulla parannetaan ensinnäkin jalkaterän sekä nilkan nivelten liikkuvuutta, mutta niillä saadaan vahvistettua jalkaterän lihaksia. Harjoitteista on apua myös kiputilojen vähentämiseen sekä ne vaikuttavat virheasentojen ehkäisyyn. Siinä vaiheessa, kun jalkaa rentouttaa kotona, voi katsoa, mitä vedonlyöntikohteita nopeampi.com tarjoaa. Jalkajumpan jälkeen voi nauttia muutamasta vedosta ja jos hyvin onnistaa, on pieni voitto tulossa kotiin. Voitolla voi ostaa itselleen sopivammat kengät.

Yleiset jalkavaivat ovat kiusallisia ja ne voivat aluksi tuntua varsin harmittomilta, mutta jatkuessaan, niiden kanssa on hakeuduttavat tutkimuksiin. Joskus myös plantaarifaskiitti on hyvin ikävä ja vaivalloinen jalkavaiva. Se on jalkapohjan jännetupen tulehdus. Kivun voi yleensä tuntea kantapään alla, mutta se saattaa myös säteillä viuhkamaisesti jalkapohjaan. Kantapäähän voi myös muodostua kipeä kantapiikki.

Hermopinne jalassa on käytävä näyttämässä lääkärille

Vaikka heti ei vaivaisenluuleikkaus tai muu leikkaus olisikaan edessä, on nämäkin jalkavaivat käyttävä näyttämässä lääkärille. Meidän palvelumme kattavat myös fysioterapian, joten mitä nopeammin lääkäri tutkii jalkasi, sen nopeammin saamme sinut esimerkiksi juuri fysioterapeutin potilaaksi. Hän antaa sinulle tarpeelliset jumppaohjeet sekä näyttää sinulle liikkeet ensimmäisellä tapaamiskerralla. Hän myös hieroo jalkojasi.

Nämä jalkoihin kohdistuvat kiputilat saattavat tuntua kovin arkisilta ja sellaisilta, että niihin ei tarvitse apua. Se on kuitenkin väärä luulo, vaan mitä nopeammin saat niihin apua, sitä nopeammin pääset myös ongelmista eroon. Meille voit tulla tapaamaan fysioterapeuttia, jos haluat vahvistaa jalkaterän lihaksistoa.

Hermopinne jalassa tuntuu ikävältä ja mikäli et saa rasitusta loppumaan, voi pahimmassa tapauksessa hermo paksuuntua. Sitä tilannetta kutsutaan hyvänlaatuiseksi hermokasvaimeksi. Paksuuntunut hermo yleensä leikataan, jolloin saadaan hermo vapautettua tai katkaistua. Pitkään jatkuva pinne saattaa johtaa lisäongelmiin ja entistä pahempiin virheasentoihin. Siksi niihin on puututtava ajoissa ja mahdollisimman nopeasti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.