Monet meistä tunnistavat tilanteen, jossa jalkapohjaa pistelee ja kihelmöi. Se on jopa niin tuttu ilmiö, että siihen ei juurikaan kiinnitä huomiota, koska vaiva voi olla hyvinkin tuttu. Olet saattanut olla samassa asennossa pitkän aikaa ja kyseessä voikin olla kansankielessä mainittu puutuminen. Siihen auttaa jalan ravistelu ja tunne häviää, kun tunto palaa ja kompressio poistuu. Sen sijaan, jos jalkapohjaa pistelee pidempään eikä tunne häviä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle ja hän selvittää tarkemmin, mistä on kysymys.
Mistä johtuvat pistelevät jalkapohjat?
Toinen hyvin ikävä ilmiö on kipeät jalkapohjat, joihin voi olla myös monta eri syytä. Jalkapohjan pistely ei ole ainoa ongelma, vaan kipeät jalkapohjat aiheuttavat sen, että seisomisesta ja kävelemisestä tulee melkoista tuskaa. Näissä tilanteissa ei välttämättä edes parhaatkaan pohjalliset auta, vaan on tutkittava tarkemmin, mitä jaloissa on voinut tapahtua.
Kipuun jalkaterissä voi vaikuttaa useampikin erilainen asia. Hermopinne ei ole missään nimessä poissuljettu, mutta syitä voi olla muitakin. Jalkaholvi voi olla laskeutunut tai jalassa on jonkinlainen verenkiertovajaus. Usein myös ääreishermoston toimintahäiriö aiheuttaa kiputiloja. Myös nivelrikko ilmoittaa itsestään erilaisina kiputiloina.
Mortonin metatarsalgia on kivulias ja siinä jalkapöytäluiden väliin on jäänyt hermohaara puristuksiin. Siihen auttaa joko leikkaus, jossa hermo vapautetaan tai kortisoniruiskeet. Vaivaisenluu on kipeytyessään aina hoidettava ja mielenkiintoista onkin se, että sitä ilmenee vain väestöllä, jotka käyttävät kenkiä. Kansat, jotka liikkuvat paljain jaloin, eivät tätä tautia juurikaan tunnista.
Plantaarifaskiitti on ikävä ja kivulias vaiva sekä hyvin yleinen. Siinä jalkapohjan jännekalvo on ärtynyt. Pitkittyessään se on hiukan hankala hoidettava ja usein vaatii tulehduskipulääkkeitä tai kortisonipistoksia, mutta ajoissa huomattuna, siihen auttaa venytysharjoitukset ja silikonikantalaput tai tukipohjalliset. Myös liikuntaa on silloin rajoitettava joksikin aikaa ja painonhallinta on erittäin tärkeä ehkäisykeino.
Jalkapohjaa pistelee syynäkö ääreishermosto?
Yksi myös hyvin tyypillinen jalkapohjan pistelyä ja kiputilaa aiheuttava neurologinen syy on vajaatoiminta ääreishermostossa. Sen aiheuttajaksi on useampia syitä, mutta etenkin liiallinen alkoholin käyttö sekä sokeritauti ovat yleisempiä aiheuttajia. Näiden lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja B12 -vitamiinin puutoksesta aiheutuu samaa oiretta. Vain hyvin pieni osa näistä ongelmista on perinnöllisiä.
Oireena on puutumista jalkaterissä, samoin tuntohäiriöitä sekä hermosärkyä. Mitä pidemmälle tilanne etenee, lihasheikkous tulee myös kuvaan mukaan. Näissä oireissa on huomioitava se, että niihin eivät tavalliset kipulääkkeet lainkaan auta vaan tällöin määrätään hermovauriokipuihin tarkoitettuja lääkkeitä. Polyneuropatia todetaan neurologisella ja laboratoriotutkimuksella sekä hermoratamittauksella.
Miten jalkapohjan pistelyyn tulee suhtautua?
Satunnainen puutuminen on harmiton ongelma ja sen aiheuttaa yleensä huono asento. Ne johtuvat siitä, että verisuoniin sekä hermoihin kohdistuu painetta, jolloin hermot antavat selvän signaalin siitä, että asentoa on syytä vaihtaa. Tämä olotila helpottuu nopeasti ja puutuminen sekä jäykistyminen ovat nopeasti poissa.
Jos hankalassa asennossa on satunnaisesti, eivät vaikutuksetkaan ole vaarallisia. Jos sen sijaan toistuva kyyristely tai raskaiden taakkojen nostelu aiheuttaa jatkuvaa puutumista siten, että toimintakyky laskee, voi kyseeseen tulla jonkin vakavamman sairauden oire. Siksi tällaisiin oireisiin on suhtauduttava vakavuudella ja käännyttävä lääkärin puoleen. Pitkittyessään niistä voi olla huomattavasti enemmän haittaa.
Joskus jalkojen pistely ja puutuminen voi myös johtua lihaksesta, joka painaa iskiashermoa. Näissä tilanteissa lihashuolto on otettava säännölliseksi sekä erilaiset venyttelyt, jolla voi omaa oloansa huomattavasti helpottaa. Myös ennen liikuntasuoritusta on lihakset lämmitettävä hyvin, jolloin ne ovat valmiimmat itse suoritukselle.
Päänahan kihelmöinti
Päänahan kihelmöinnistä on myös esitelty paljon erilaisia kysymyksiä ja varsinkin niissä tilanteissa, jossa henkilölle on tehty hiustensiirto. Se on yksi leikkausoperaation sivuvaikutus, joka vähenee sitä mukaa, kun paranemisprosessi etenee. Kihelmöinnin aiheuttaa se, että päänahkaan on tullut pieniä haavoja siinä vaiheessa, kun pään takaosasta poimitut hiukset on istutettu vastaanottaja-alueelle.
Ne ovat pieniä hermovaurioita, mutta hermot uusiutuvat suhteellisen nopeasti ja kun ne saavat tuntonsa, siitä johtuu lievä kutina sekä pistely. Näissä tilanteissa ei ole syytä millään tavoin raapia päänahkaansa, etteivät jokin aika sitten siirretyt hiukset vahingoitu. Hermovaurioista paraneminen tapahtuu suunnilleen kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta ja oireet vähenevät viikko toisensa jälkeen sekä uudet hiukset alkavat kasvaa.
Miten hiustensiirtotoimenpide tulisi valita?
Tarjolla on paljon erilaisia klinikoita Suomessa ja ulkomailla. Sellaiset klinikat, jotka tekevät jopa kaksikin erilaista toimenpidettä yhdellä leikkauskerralla, ajavat potilaan etua. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että haittavaikutuksia kokee vain yhden kerran. Tällöin kaljut paikat peitetään sekä tiheyttä voidaan lisätä. Myös sillä on iso merkitys, millä työkaluilla toimenpide suoritetaan.
Pienet mikroviillot vastaanottaja-alueella tuovat huomattavasti vähemmän haittaa päänahalle, joten siksi vertaillessa klinikoita toimenpiteen kiinnostavuuteen vaikuttaa erityisesti hiustensiirron hinta, mutta myös se, millä metodia kirurgit käyttävät. Lisäksi hyvin tarkkaan kannattaa vertailla sekin, miten klinikka seuraa potilaan hiustenkasvun kehittymistä sekä vastaa paranemisprosessin aikana potilaan mieleen tuleviin kysymyksiin.
Klinikat, jotka pystyvät kuvaamaan prosessinsa täsmällisesti ennen ainuttakaan yhteydenottoa, ovat luotettavampia. Lisäksi konsultaation on oltava ilmainen, jolloin ei vielä sitoudu mihinkään operaatioon vaan voi rauhassa miettiä omaa ratkaisuaan. Useat klinikat antavat myös mahdollisuuden rahoitusratkaisuun.
Toipumisprosessi on suhteellisen pitkä eli se kestää noin vuoden ja mikäli hiusten kasvu on hidasta lopputuloksen saamiseen voi vierähtää jopa 18 kuukautta. Hiusten kasvukiertoa ei voi nopeuttaa, se on jokaisella peritty syntymässä. Sen sijaan hyvällä ja johdonmukaisella jälkihoidolla potilas pääsee parhaaseen mahdolliseen tulokseen.