Liikunta vaivaisenluuleikkauksen jälkeen alkaa tasajalkavarauksella

post thumb
by Juha/ on 16 Aug 2021

Liikunta vaivaisenluuleikkauksen jälkeen alkaa tasajalkavarauksella

Liikunta vaivaisenluuleikkauksen jälkeen palautuu hiljalleen normaaliksi. Ensin on harjoiteltava suunnilleen neljän viikon ajan kävelyä tasajalkavarauksella. Tärkeintä silloin on, että isovarpaan tyviniveltä ei taivuta. Näissä tilanteissa kyynärsauvat ovat hyvänä apuna samoin kuin tukevapohjaiset sekä matalat kengät. Niiden kärki pitäisi olla myös riittävän leveä. On hyvin todennäköistä, että vaivaisenluu -ongelma toistuu, mikäli edelleen jatkaa ahtaiden kenkien käyttöä tai huolimattomasti hoitaa jalkaa leikkauksen jälkeen.

Liikunta vaivaisenluuleikkauksen jälkeen turvallisesti

Ensimmäisen viikon aikana jalka on yleensä sen verran kipeä, että säännöllinen kipulääkitys on tarpeen. Se saattaa tarvita myös kylmähoitoa tai jalan nostamista kohoasentoon. Leikkauksen jälkeen on syytä varautua siihen, että jalka palautuu normaaliksi yleensä 3-6 kuukauden kuluttua. Jos jalka tuntuu kipeältä, sen varaan ei missään nimessä pidä silloin astua. Sekin on muistettava, että autolla voi ajaa vasta sen jälkeen, kun päkiällä voi ponnistaa.

Vaivaisenluuleikkaus ja sen jälkeinen hoito onnistuu hyvin, jos varvas pysyy suorassa asennossa. Siksi isonvarpaan sidonta on erittäin tärkeässä roolissa jatkohoitoa ajatellen. Sidos pitää varpaan suorassa eikä se pääsee vanhaan, virheelliseen asentoonsa tai vastakkaiseen suuntaan eli muista varpaista erilleen. Pehmustettua sidosta onkin siksi pidettävä käytössä niin kauan, kunnes leikkausompeleet jalasta poistetaan. Toisin sanoen sidosta käytetään tyypillisesti 6 viikkoa.

Hyvät kengät auttavat leikkauksen jälkeen

Kengät valitaan liian usein ulkonäön perusteella eikä niinkään sen mukaan, ovatko ne tarkoitukseen sopivat. Monesti kengät ostetaan myös liian ahtaina. Kantapään pitää olla aina pari senttiä ylempänä kuin päkiä. Vaivaisenluu leikkauksen jälkeen on parasta, jos jalkineen pohja on aivan jäykkä ja taipumaton. Vasta sen jälkeen, kun jalka sallii oireettoman astumisen, voi jalkine olla notkeampi.