Kuinka moni myöntää,että on lapsena haaveillut lääkärin urasta? Haaveet saattavat opiskeluiden aikana muuttua ja jokin toinen ala vie lopulta voiton. Millaista on opiskelu lääkäriksi? Vaatiiko se enemmän kuin millään muulla alalla? Onko mahdollista,että tulee valituksi opiskelemaan pelkän todistusvalinnan pohjalta eikä pääsykokeisiin tarvitse mennä? Kaikkiin näihin kysymyksiin koetamme etsiä vastauksia.
Opiskelu lääkäriksi ja yo-todistus
Mikään ei ole niin kiehtovaa kuin opiskella lääkäriksi ja tietenkin houkuttelevuutta lisää lääkäri palkka. Ennen kuin voi edes haaveilla lääkiksessä opiskelusta,on kiinnitettävä huomiota lukion ainevalintoihin. Tärkeitä aineita ovat fysiikka,kemia,biologia sekä pitkä matematiikka.
Jos yo-kirjoitukset onnistuvat hyvin,on mahdollisuus päästä opiskelemaan myös pelkän yo-todistuksen pohjalta. Tämä sääntö tosin koskee vain ensikertalaisia hakijoita. Jos olet jo aiemmin yrittänyt opiskelemaan lääketiedettä tai yo-todistus ei ole kovin hyvillä arvosanoilla,on edessä valintakokeet.
Jos jommallakummalla tavalla paikka aukeaa,niin siitä alkaa melko pitkä opiskeluputki. Se saattaa tuntua varsi rankalta,joskin opiskelu lääkäriksi on siinä vaiheessa unelmien täyttymys.
Mitä pääsykoe edellyttää?
Ensinnäkin kokeen kautta valitaan puolet eli 50 % sisäänpäässeistä,joten pääsy opiskelemaan lääkäriksi ei välttämättä ole kaikkein helpointa. Mutta silti on järkevää yrittää. Pääsykokeesta kannattaa huomioida seuraavaa:
- Kyseessä on valtakunnallinen koe,johon varataan aikaa viisi tuntia
- Se perustuu lukion kemian,fysiikan ja biologian opetussuunnitelmaan ja siinä testataan näiden oppimäärien hallintaa
- Koe tehdään omalla kannettavalla tietokoneella eli se on sähköinen
- Kokeen kautta valitaan vielä 15 % ensikertalaisia
- Kokeeseen on mahdollista osallistua lisäksi ammatillisen tutkinnon perusteella
Pääsykokeeseen kannattaakin valmistautua hyvissä ajoin,jos opiskelu lääkäriksi todella kiinnostaa ja haluaa päästä sisään ensimmäisessä haussa. Moni tosin joutuu hakemaan useamman kerran ennen kuin paikka irtoaa ja ovet aukeavat opintoihin.
Opiskelu lääkäriksi hiukan vanhempana
Lääkäriksi voi hakea opiskelemaan jo hiukan vanhempana. Lisäksi kannattaa myös harkita sitä,että opiskella voi myös ulkomailla. Opiskelutavat tosin vaihtelevat maittain,joten etukäteen kannattaa perehtyä varsin tarkasti siihen,mitä on tulossa vastaan. Vanhemmiten suhtautuu opiskeluun hiukan eri tavalla ja se saattaa olla jopa helpompaa.
Vaikka opiskelu lääkäriksi on mielenkiintoista,sinun on myös kyettävä miettimään identiteettiä siitä,millainen lääkäri sinusta tulee. Rohkea irtiotto ja haku on järkevää tehdä,sillä työuran vaihto voi olla jopa järkevä uudistus elämässä.
Lääkärin erikoistuminen
Lääkärin tutkinto on laaja,joten kokopäiväisesti opiskeltuna se kestään kaikkiaan 6 vuotta. Tutkinto lisäksi etenee varsin systemaattisesti eli opiskelussa saatavaa tietoa syvennetään sekä sovelletaan kohti käytännön työskentelyä.
Valtaosa opiskelusta on kaikille yhteistä ja opinnoissa on edettävä tehdyn runkosuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Sen jälkeen opiskelu lääkäriksi on edennyt jo lisensiaatiksi,niin sinulla on mahdollisuus erikoistua jollekin erikoisalalle,joita on kaikkiaan noin 50.
Lääkärin erikoistuminen on yksi tapa löytää itselleen mielenkiintoinen tulevaisuus hoitoalalta. Erikoistuminen tuo lisää opiskelua,jossa on sekä teoriaa että käytännön harjoittelua.
Opiskelu lääkäriksi ortopedia vaihtoehtona
Jos erikoistuminen kiinnostaa,niin se tuo opiskelua lisää viisi tai kuusi vuotta. Otetaan esimerkiksi ortopedia,johon myös vaivasenluuleikkaus kuuluu.
Opiskelun alkuvaiheessa on kirurginen perehdytysjakso,joka on yhteinen koulutus kaikille kirurgian aloille. Sen jälkeen opiskelu lääkäriksi jatkuu eriytyvällä koulutuksella. Koulutus koostuu siis seuraavista osa-alueista:
- Pakollinen terveyskeskuskoulutusjakso
- Perehdytysjakso kirurgiasta
- Erikoisalakohtainen kirurginen yleiskoulutus
- Ortopedian sekä traumatologian eriytyvä koulutus
Erikoistumiskoulutus koostuu siitä,että opiskelija toimii erikoistuvana lääkärinä erikoisalan vuodeosastolla,leikkaussalissa,poliklinikoilla ja päivystyspisteissä lähikouluttajien ohjauksessa. Taitoja opiskellaan joko keskussairaaloissa tai yliopistollisissa sairaaloissa.
Ortopedian opiskelun edellytykset
Ortopedian opiskelussa tärkeä osa on laaja kirurginen peruskoulutus. Opiskelu lääkäriksi tässä kohtaa vaatii sen,että olet saanut mahdollisimman laajan näkemyksen sekä kliinisen kokemuksen kirurgian erikoisalueilta.
Tämän lisäksi omalta erikoisalalta pitää olla kattava osaaminen. Ortopedia on mielenkiintoinen,sillä tällä osa-alueella hoidetaan tukielinsairauksia sekä vammoja ja niistä johtuva jälkitiloja.
Päivittäiset työtehtävät voivat vaihdella hyvin paljon,sillä vastassa voi olla loukkaantunut potilas tai iäkkäämpi potilas,jolla on jokin kulumasairaus. Leikkaukset ovat usein haastavia ja niissä on käytössä mielenkiintoisia tekniikoita. Ortopedilla on mahdollisuus hoitaa sekä ajanvarauspotilaita että päivystyspotilaita.
Leikkaustoiminnan lisäksi lääkäri laatii hoitosuunnitelmia sekä tutkii tarkemmin liikuntaelinten sairauksia. Opiskelu lääkäriksi ortopediaan erikoistuen on erittäin mielenkiintoista.