Nilkan jäykistysleikkaus eli nilkkanivelen luudutus

post thumb
by Juha/ on 16 Dec 2021

Nilkan jäykistysleikkaus eli nilkkanivelen luudutus

Nilkan jäykistysleikkaus on mahdollista tehdä ja luudutuksella hoidetaan kipuoireita, mikäli konservatiivinen hoito ei ole kuntouttanut virheasentoa. Nilkkanivelen luudutus ei rajoita kävelyä, koska koukistusojennusliike ei rajoitu. Sen sijaan sivuttaisliike hankaloituu ja sen huomaa erityisesti silloin, jos liikkuu epätasaisessa maastossa. Leikkauksesta toipumisen jälkeen liikkuminen on huomattavasti helpompaa. Leikkaukseen liittyviä riskejä on se, että luudutettavalla alueella ei tapahdu luutumista. Sen lisäksi voi ongelmia olla haavan parantumisessa ja mahdollisissa hermo- tai verisuonivammoissa.

Nilkan jäykistysleikkaus periaatteena

Leikkaus ei itsessään kestä kuin pari tuntia ja se tehdään yleisemmin selkäydinpuudutuksessa. Nivelestä poistetaan rustot, jotka ovat vielä jäljellä ja luupinnat verestetään. Luiden yhteen laittamiseen käytetään ruuvia, sinkilää tai levyä. Materiaalina suositaan titaania, joka ei yleensä aiheuta mitään reaktioita. Leikkauksen jälkeen kotiuttaminen tapahtuu normaalisti 3-5 päivän päästä. Jokaisen potilaan kohdalla lääkäri päättää jatkohoidosta sekä normaalisti kipsihoito kestää 8-10 viikkoa.

Kävelyn apuna käytetään kyynärsauvoja, jotta jalan varaan ei astuta. Nämä apuvälineet ovat käytössä koko kipsihoidon ajan ja mahdollisesti vielä senkin jälkeen. Leikkauksen jälkeen jalassa on tietenkin turvotusta, joka lisää jonkin verran kipua sekä haavan paraneminen hidastuu. Sen vuoksi ohjeena yleensä annetaan, että jalkaa pidetään koholla tyynyjen päällä. Jalkakirurgia hoitaa jalkojen leikkaushoidot asiantuntevasti, joten jäykistysleikkaus onnistuu yleensä hyvin ja lisää elämänlaatua huomattavasti.

Kuntoutus leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen annetaan myös ohjeet kipulääkitykseen ja sitä on syytä noudattaa. Parin viikon päästä leikkauksesta kipsi vaihdetaan ja samalla kontrolloidaan haavaa sekä ompeleet poistetaan. Noin 8 viikkoa leikkauksesta otetaan jalasta röntgenkuvat ja luutuminen tarkistetaan. Lopputarkastus on yleensä 3 kuukauden päästä operaatiosta. Jos kaikki on sujunut hyvin, sairausloma päättyy. Rasituskipua voi vielä tuntua jalassa ja kuntoutusta voi myös jatkaa omatoimisesti.