Moni meistä tietää erittäin ikävän ja raastavan hermokivun, jota voi esiintyä jaloissa. Sen kanssa eläminen voi olla joko pitkäaikaista tai lyhytaikaista. Hermokipu johtuu useimmiten sairaudesta, kemoterapiasta, lääkkeiden sivuvaikutuksista tai vammoista. Tällöin vaurioituneet hermot eivät ehkä toimi oikein ja voivat lähettää kipusignaaleja, vaikka varsinaista syytä kivulle ei olisikaan. Jalan hermot voivat joutua myös pinnetilaan, jolloin kyseessä on hermopinne.
Jalan hermot ja niiden ongelmat
Hermo on hermosolujen viejähaarakkeista sekä tuojahaarakkeista ja sidekudoksesta koostuva rakenne. Se mahdollistaa hermoimpulssien siirtymisen elimistössä. Suurimmat hermot voi erottaa jopa paljaalla silmällä. Näitä hermoja kulkee elimistössä kaikkialla ja suurin osa soluista onkin jollainlailla yhteydessä ainakin yhteen hermoon. Hermot ovat jaloissamme käsien lisäksi pisimpiä, jonka vuoksi hermostovauriot esiintyvätkin niissä usein pahimpina.
Hermojen aiheuttamat häiriöt voivat parantua melko pienillä vaivalla. Hermopinne jalassa voi johtua jalan ryhtimuutoksesta, jonka seurauksena hermot joutuvat pinnetilaan. Jalkaterän ja nilkan hermopinteiden hoidoksi riittääkin usein lepo, tulehduskipulääke, kylmähoito sekä kenkien vaihtaminen tukevampiin ja tilavampiin. Joskus voidaan käyttää myös muita hoitokeinoja tilanteen mukaan. Välillä pinnetila voi johtaa hermon paksuuntumiseen, joka tarkoittaa hyvälaatuista hermokasvainta. Se on mahdollista vapauttaa tai katkaista leikkauksen avulla.
Huolehdi hermostosta
Jalkojen hermostosta voi huolehtia itse monin tavoin. Hyvä verensokeritasapaino on kaikista paras väline hermovauriota sekä sidekudosmuutoksia vastaan. Hermoston hyvinvointiin vaikuttaa myös liikunta sekä valtimoterveyttä tuleva ruokavalio ja terveelliset elämäntavat. Tupakoinnin lopettamista kannattaa myös harkita. Muista kuitenkin, että et voi itse tietää varmaksi, että kyseessä on juuri hermoista johtuva syy. Ota siis jalkaongelmien tullessa yhteyttä asiantuntijaan.