Jalkapohjan hermot ja kipu, mitkä ovat syyt, oireet ja hoito

post thumb
by Juha/ on 17 Feb 2022

Jalkapohjan hermot ja kipu, mitkä ovat syyt, oireet ja hoito

Jalkapohjan hermot voivat kipuilla monesta eri syystä. Hermokipu voi olla erittäin lamaannuttavaa ja vaikeuttaa seisomista tai kävelyä. Yksi yleinen syy on perifeeriseksi neuropatiaksi kutsuttu tila, joka tarkoittaa ääreishermojen vaurioitumista. Tila voi johtua eri tekijöistä, kuten diabeteksesta, alkoholismista ja vitamiinipuutoksista. Muita mahdollisia jalkapohjan hermokivun syitä ovat hermovammat, infektiot ja kasvaimet. Hermokivun oireita voivat olla kirvely, pistely, puutuminen ja pistävä tai sähköiskulta tuntuva kipu.

Jalkapohjan hermot ja yleiset kiputilojen aiheuttajat

Mortonin neurooma on tila, joka vaikuttaa päkiässä eli jalkaterän etuosassa. Se johtuu varpaiden välissä kulkevan hermon paksuuntumisesta ja laajentumisesta. Hermon puristuminen aiheuttaa varpaissa kipua, pistelyä ja tunnottomuutta. Mortonin neurooma on yleisin naisilla ja ilmenee usein kolmannen ja neljännen varpaan välissä. Oireita pahentavat tiukkojen kenkien käyttö. Hoitona käytetään yleensä tulehduskipulääkkeitä, jäätä, lepoa ja fysioterapiaa.

Tarsaalitunneoireyhtymä on kiputila, joka johtuu usein jalan toistuvasta rasituksesta, nilkan nyrjähdyksestä tai muusta vammasta. Tarsaalitunneli on nilkan sisäpuolella oleva kapea käytävä, jossa on useita hermoja ja verisuonia. Kun nämä rakenteet puristuvat, aiheuttaa se kipua, puutumista ja pistelyä jalkaterässä. Tarsaalioireyhtymässä hermopinne jalassa voi vaatia leikkauksen, jos perinteiset hoitomenetelmät eivät auta.

Näin hoidat jalkapohjan kipua

Jalkapohjan hermokipua voidaan hoitaa useilla eri tavoilla. Voit kokeilla reseptivapaita lääkkeitä kuten ibuprofeenia. Varmista, että käytät sopivia kenkiä ja sukkia, jotka eivät hankaa ja purista jalkojasi. Kipua voi lievittää kotona käyttämällä jääpakkauksia tai lämmitystyynyjä ja hieroa varovasti kipeää aluetta. Jos kipu ei hellitä tai pahenee kotihoitotekniikoista huolimatta, on erityisen tärkeää ottaa yhteys lääkäriin.