Moni sairaus oirehtii jaloissa. Jalkapohjan kipu ja puutuminen kuuluvat muun muassa diabeteksen, MS-taudin ja valtimotaudin oirekuviin. Jalat saattavat kertoa sinulle tärkeitä asioita ja näihin signaaleihin kannattaa suhtautua vakavasti. Jalkapohjan kipu voi olla pistelevää tai tuntua väsymisenä, se voi olla myös toispuoleista. Toispuoleisen kivun syy on usein hermo- tai verisuoniperäistä ja kivun lähde löytyä pakarasta tai muualta lantion alueelta. Kaikki poikkeavat tuntemukset, joiden syy ei ole selvillä, on syytä tutkituttaa lääkärillä.
Jalkapohjan kipu ja puutuminen voi johtua hermovauriosta
Diabetes heikentää jalkojen tuntoaistia, koska se aiheuttaa hermostoon muutoksia. Hermostomuutokset aiheuttavat myös muita kosketus- ja asentotuntopoikkeamia. Tuntohermojen vaurio aiheuttaa usein aluksi tunnon herkistymistä. Puutuminen voi johtua korkeasta verensokerista ja tunnetta lisää lihasten jäykkyys. Myös MS-tauti oireilee usein ensimmäisenä jaloissa ja käsissä erilaisina tuntoaistin häiriöinä. Tauti aiheuttaa hermosärkyjä, puutumista ja kutinaa jo alkuvaiheessa. Jotkut kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat kertovat tuntevansa jalkojen puutumista ja kihelmöintiä. Syyksi tähän arvellaan hormonitason aiheuttamia hermovaurioita. Melko harvinainen punakipu voi aiheuttaa oireita jaloissa.
Jalkapohjan hermot voivat vaurioitua vammautumisen yhteydessä tai niitä voi vaivata tulehdukset tai kasvaimet. Mortonin neurooma oireilee päkiässä. Siinä varpaiden välissä oleva hermo on paksuuntunut. Tarsaalitunnelioireyhtymän syynä on usein rasitus tai nilkan nyrjähdys. Nilkan sisäpuolella olevan tunnelin vaurioituessa siellä kulkevat hermot ja verisuonet jäävät puristuksiin aiheuttaen kipua. Kantapäässä tuntuva kipu on usein plantaarifaskiitista eli kalvojänteen rappeumasta johtuvaa. Pakarassa oleva piriformis-lihas voi kiristyessään aiheuttaa kipua jalkaterässä asti. Lihas aiheuttaa pinteen iskiashermoon.
Syy oireille kannattaa selvittää
Kivun ja tunnottomuuden syy on hyvä selvittää. Taustalla olevan sairauden hoito helpottaa usein myös siitä aiheutuneita oireita. Kun kivun syy on paikallinen, esimerkiksi hermopinne, voidaan sitäkin hoitaa. Hermopinteen syyhyn tulee tietysti tarttua. Välilevyn pullistuma, kehon virheasento tai ylipaino aiheuttavat kivun uusimisen, mikäli niitä ei hoideta. Joskus hermopinne voi vaatia leikkausta, mutta yleensä hoito aloitetaan kylmähoidolla, tulehduskipulääkkeellä ja fysioterapialla. Ajanvaraus lääkäriin on siis ensimmäinen askel kohti kivuttomia jalkoja.