Jalkapohjan pistely on ikävä vaiva, joka saattaa yllättää väliaikaisesti tai jäädä kestävämmäksi vaivaksi. Tämä kiusallinen oire voi johtua yksinkertaisesti siitä, että olet esimerkiksi istunut samassa asennossa pitkään ja jalat kaipaavat liikettä verenkierron vilkastuttamiseksi. Toisinaan pistely jalkapohjissa voi kertoa myös muista taustalla olevista vaivoista eikä tällöin pelkällä liikkeelle lähdöllä päästä vielä oireesta eroon, vaan saatetaan tarvita leikkausta tai muita hoitoja.
Jalkapohjan pistely, väliaikaista vai pitkäkestoista
Kiinnitä huomiota pistelyn ajankohtaan: liittyykö pistelyoireen alkamiseen pitkäaikaista samassa asennossa vietettyä aikaa ja meneekö pistely tällöin ohi pian liikkeelle lähdön jälkeen vai onko oire toistuvaa eikä sille ehkä ole suoraan oireiden alkamiseen yhdistettävissä olevaa syytä? Voit lisäksi koittaa hieroa ja venyttää jalkateriä ja testata, onko siitä apua pistelyyn.
Mikäli pistely toistuu eikä ehkä ole aina ole liitettävissä liikkumattomuuteen, voi oireiden taustalla olla syynä jalkapohjan hermot ja niiden vaurio tai pinnetila. Tällöin syitä tilanteen kehittymiselle voi olla useita erilaisia, samoin kuin hoitokeinoja. Nyrkkisääntönä voisi tässäkin tapauksessa pitää sitä, että mikäli lepo, kylmä ja tulehduskipulääkkeet eivät helpota oireita, on syytä hakeutua lääkärin puheille selvittämään muita hoitokeinoja ja esimerkiksi mahdollisen leikkauksen tarvetta.
Ehkäise kiputiloja pitämällä huolta jaloistasi
Jaloista on hyvä pitää huolta ja näin voidaankin parhaimmillaan ehkäistä kiputilojen ja pistelyoireiden syntyä. Keinoja vaivojen ennaltaehkäisyyn ovat esimerkiksi jalkapohjien hieronta ja venytykset, hyvien ja tukevien, liukumattomien kenkien käyttäminen, hengittävien sukkien käyttäminen sekä asennon vaihtaminen tilanteissa, joissa helposti viettäisit vaikkapa istuen samassa asennossa pitkän aikaa. Aina vaivoja ei onnistuta ehkäisemään ja tällöin onkin ongelman jo synnyttyä tärkeää olla rohkeasti yhteydessä ammattilaiseen, joka on erikoistunut jalkojen vaivojen hoitamiseen.