Lonkkaleikkauksen toipumisaika vaihtelee

post thumb
by Juha/ on 26 Jun 2021

Lonkkaleikkauksen toipumisaika vaihtelee

Lonkkaleikkauksen toipumisaika, mikäli kysymyksessä on tekonivelleikkaus, on yleensä noin kolme kuukautta. Kuntoutumisen onnistuminen edellyttää itseltä aktiivisuutta sekä annettujen ohjeiden noudattamista. Tärkeintä on kivunhoito, liikunta, haavan hoito sekä hyvä ravitsemus. Leikkauksen jälkeisenä toipilasaikana omaehtoinen harjoittelu on tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Kuntoutumisessa on kuitenkin tärkeää, että liikkuminen on turvallista. Alkuvaiheessa liikkumisen apuna on syytä käyttää joko kyynärsauvoja tai rollaattoria. Kun kävely muuttuu varmemmaksi eikä ontumista ole, voi apuvälineistä pikkuhiljaa luopua.

Lonkkaleikkauksen toipumisaika ja omatoiminen harjoittelu

Säännöllinen liikunta pitää aloittaa mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen. Liikunta alkaa jo sairaalassa, jossa fysioterapeutti ohjaa kävelyharjoituksia sekä fysioterapeuttisia harjoitteita. Sinulle myös kerrotaan, miten sinun tulee jatkaa harjoittelua kotona. Aluksi on parasta vain kävellä sisällä ja tehdä harjoitteita, joihin olet saanut ohjeet. Kun vointi kohenee ja tasapaino palaa, voit lähteä vähitellen ulos kävelemään, toki oma kunto huomioiden.

Kyynärsauvoista luopuminen on mahdollista yleensä 2-4 viikon kuluttua leikkauksesta. Kun ontuminen on enää vähäistä, voi kyynärsauvoista luopua. Parhaimpia lajeja tekonivelpotilaalle ovat kävely, uinti, vesijuoksu, pyöräily ja hiihto. Pahinta on, jos lonkka joutuu vastaanottamaan iskuja tai tärähdyksiä. Vaivaisenluuleikkaus puolestaan tarvitsee kokonaispalautumiseen 3-6 kuukautta. Siinä puolestaan kävelyä voi harjoitella tasajalkavarauksella noin nelisen viikkoa. Tämänkin toipumisen apuvälineenä on syytä käyttää kyynärsauvoja.

Ehkäisemällä tulehduksia autat myös tekoniveltä

Aina ei edes juolahda mieleen, että harmiton tulehdus esimerkiksi kynsinauhassa tai hammassärky aiheuttaa todellista harmia tekonivelelle. Kehon vastustuskyky on huomattavasti heikompi tekonivelen alueella, joten jos tulehdus leviää veren kautta, on ongelmia odotettavissa. Tästä syystä onkin hoidettava pienimmätkin tulehdukset eli haavat, hampaat, varvasvälit, virtsatieinfektiot, ihottumat sekä kynsinauhat. Lääkärille on syytä kertoa tekonivelestä.