Blogi

Jalkapohjaa pistelee ja kihelmöi kuten päänahkaakin
by Juha/ on 18 Aug 2022

Jalkapohjaa pistelee ja kihelmöi kuten päänahkaakin

Monet meistä tunnistavat tilanteen, jossa jalkapohjaa pistelee ja kihelmöi. Se on jopa niin tuttu ilmiö, että siihen ei juurikaan kiinnitä huomiota, koska vaiva voi olla hyvinkin tuttu. Olet saattanut olla samassa asennossa pitkän aikaa ja kyseessä voikin olla kansankielessä mainittu puutuminen. Siihen auttaa jalan ravistelu ja tunne häviää, kun tunto palaa ja kompressio poistuu. Sen sijaan, jos jalkapohjaa pistelee pidempään eikä tunne häviä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle ja hän selvittää tarkemmin, mistä on kysymys.

Jalkapohjan kipu ja puutuminen oire vakavammasta
by Juha/ on 13 Jul 2022

Jalkapohjan kipu ja puutuminen oire vakavammasta

Moni sairaus oirehtii jaloissa. Jalkapohjan kipu ja puutuminen kuuluvat muun muassa diabeteksen, MS-taudin ja valtimotaudin oirekuviin. Jalat saattavat kertoa sinulle tärkeitä asioita ja näihin signaaleihin kannattaa suhtautua vakavasti. Jalkapohjan kipu voi olla pistelevää tai tuntua väsymisenä, se voi olla myös toispuoleista. Toispuoleisen kivun syy on usein hermo- tai verisuoniperäistä ja kivun lähde löytyä pakarasta tai muualta lantion alueelta. Kaikki poikkeavat tuntemukset, joiden syy ei ole selvillä, on syytä tutkituttaa lääkärillä.

Jalkapohjan pistely kielii monenlaisista vaivoista
by Juha/ on 19 May 2022

Jalkapohjan pistely kielii monenlaisista vaivoista

Jalkapohjan pistely on ikävä vaiva, joka saattaa yllättää väliaikaisesti tai jäädä kestävämmäksi vaivaksi. Tämä kiusallinen oire voi johtua yksinkertaisesti siitä, että olet esimerkiksi istunut samassa asennossa pitkään ja jalat kaipaavat liikettä verenkierron vilkastuttamiseksi. Toisinaan pistely jalkapohjissa voi kertoa myös muista taustalla olevista vaivoista eikä tällöin pelkällä liikkeelle lähdöllä päästä vielä oireesta eroon, vaan saatetaan tarvita leikkausta tai muita hoitoja. Jalkapohjan pistely, väliaikaista vai pitkäkestoistaKiinnitä huomiota pistelyn ajankohtaan: liittyykö pistelyoireen alkamiseen pitkäaikaista samassa asennossa vietettyä aikaa ja meneekö pistely tällöin ohi pian liikkeelle lähdön jälkeen vai onko oire toistuvaa eikä sille ehkä ole suoraan oireiden alkamiseen yhdistettävissä olevaa syytä?

Jalan hermot ja niiden kiputilat
by Juha/ on 14 Apr 2022

Jalan hermot ja niiden kiputilat

Moni meistä tietää erittäin ikävän ja raastavan hermokivun, jota voi esiintyä jaloissa. Sen kanssa eläminen voi olla joko pitkäaikaista tai lyhytaikaista. Hermokipu johtuu useimmiten sairaudesta, kemoterapiasta, lääkkeiden sivuvaikutuksista tai vammoista. Tällöin vaurioituneet hermot eivät ehkä toimi oikein ja voivat lähettää kipusignaaleja, vaikka varsinaista syytä kivulle ei olisikaan. Jalan hermot voivat joutua myös pinnetilaan, jolloin kyseessä on hermopinne. Jalan hermot ja niiden ongelmatHermo on hermosolujen viejähaarakkeista sekä tuojahaarakkeista ja sidekudoksesta koostuva rakenne.

Jalkapohjan hermot ja kipu, mitkä ovat syyt, oireet ja hoito
by Juha/ on 17 Feb 2022

Jalkapohjan hermot ja kipu, mitkä ovat syyt, oireet ja hoito

Jalkapohjan hermot voivat kipuilla monesta eri syystä. Hermokipu voi olla erittäin lamaannuttavaa ja vaikeuttaa seisomista tai kävelyä. Yksi yleinen syy on perifeeriseksi neuropatiaksi kutsuttu tila, joka tarkoittaa ääreishermojen vaurioitumista. Tila voi johtua eri tekijöistä, kuten diabeteksesta, alkoholismista ja vitamiinipuutoksista. Muita mahdollisia jalkapohjan hermokivun syitä ovat hermovammat, infektiot ja kasvaimet. Hermokivun oireita voivat olla kirvely, pistely, puutuminen ja pistävä tai sähköiskulta tuntuva kipu. Jalkapohjan hermot ja yleiset kiputilojen aiheuttajatMortonin neurooma on tila, joka vaikuttaa päkiässä eli jalkaterän etuosassa.

Nilkan jäykistysleikkaus eli nilkkanivelen luudutus
by Juha/ on 16 Dec 2021

Nilkan jäykistysleikkaus eli nilkkanivelen luudutus

Nilkan jäykistysleikkaus on mahdollista tehdä ja luudutuksella hoidetaan kipuoireita, mikäli konservatiivinen hoito ei ole kuntouttanut virheasentoa. Nilkkanivelen luudutus ei rajoita kävelyä, koska koukistusojennusliike ei rajoitu. Sen sijaan sivuttaisliike hankaloituu ja sen huomaa erityisesti silloin, jos liikkuu epätasaisessa maastossa. Leikkauksesta toipumisen jälkeen liikkuminen on huomattavasti helpompaa. Leikkaukseen liittyviä riskejä on se, että luudutettavalla alueella ei tapahdu luutumista. Sen lisäksi voi ongelmia olla haavan parantumisessa ja mahdollisissa hermo- tai verisuonivammoissa. Nilkan jäykistysleikkaus periaatteenaLeikkaus ei itsessään kestä kuin pari tuntia ja se tehdään yleisemmin selkäydinpuudutuksessa.

Hermopinne jalassa
by Juha/ on 21 Sep 2021

Hermopinne jalassa

Hermopinne jalassa on ikävän tuntuinen ja sen taustalla saattaa olla jalan ryhtimuutos. Sen seurauksena hermot jäävät ikään kuin pinteeseen. Hoitona käytetään usein näissä tilanteissa pelkkää lepoa, tulehduskipulääkettä sekä kylmähoitoa. Jalkineet pitää vaihtaa myös tukevimpiin sekä tilavampiin. Jos edellä mainitut eivät auta, niin sen lisäksi voidaan kokeilla myös tukipohjallisten käyttöä tai puudutusta, jotta hermopinne helpottaa. Toisinaan, joskin harvemmin, voidaan joutua leikkaushoitoon. Hermopinne jalassa voi olla Mortonin neuroomaMortonin oireyhtymä on hermopinne, jonka voi aiheuttaa jalkaterän turvotus, vamma, nivelreuma tai ahdas kenkä.

Liikunta vaivaisenluuleikkauksen jälkeen alkaa tasajalkavarauksella
by Juha/ on 16 Aug 2021

Liikunta vaivaisenluuleikkauksen jälkeen alkaa tasajalkavarauksella

Liikunta vaivaisenluuleikkauksen jälkeen palautuu hiljalleen normaaliksi. Ensin on harjoiteltava suunnilleen neljän viikon ajan kävelyä tasajalkavarauksella. Tärkeintä silloin on, että isovarpaan tyviniveltä ei taivuta. Näissä tilanteissa kyynärsauvat ovat hyvänä apuna samoin kuin tukevapohjaiset sekä matalat kengät. Niiden kärki pitäisi olla myös riittävän leveä. On hyvin todennäköistä, että vaivaisenluu -ongelma toistuu, mikäli edelleen jatkaa ahtaiden kenkien käyttöä tai huolimattomasti hoitaa jalkaa leikkauksen jälkeen. Liikunta vaivaisenluuleikkauksen jälkeen turvallisestiEnsimmäisen viikon aikana jalka on yleensä sen verran kipeä, että säännöllinen kipulääkitys on tarpeen.

Lonkkaleikkauksen toipumisaika vaihtelee
by Juha/ on 26 Jun 2021

Lonkkaleikkauksen toipumisaika vaihtelee

Lonkkaleikkauksen toipumisaika, mikäli kysymyksessä on tekonivelleikkaus, on yleensä noin kolme kuukautta. Kuntoutumisen onnistuminen edellyttää itseltä aktiivisuutta sekä annettujen ohjeiden noudattamista. Tärkeintä on kivunhoito, liikunta, haavan hoito sekä hyvä ravitsemus. Leikkauksen jälkeisenä toipilasaikana omaehtoinen harjoittelu on tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Kuntoutumisessa on kuitenkin tärkeää, että liikkuminen on turvallista. Alkuvaiheessa liikkumisen apuna on syytä käyttää joko kyynärsauvoja tai rollaattoria. Kun kävely muuttuu varmemmaksi eikä ontumista ole, voi apuvälineistä pikkuhiljaa luopua. Lonkkaleikkauksen toipumisaika ja omatoiminen harjoitteluSäännöllinen liikunta pitää aloittaa mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen.